بیقراری بعد از ترک مشکل شایعی است که برای بسیاری از افراد پیش میآید اما مدت باقی ماندن آن و همینطور شدت این نشانهها میتواند بسته به نوع ماده مصرفی، مدت و میزان مصرف متفاوت باشد. نشانههایی نظیر بیخوابی، احساس تنش و اضطراب، کلافگی و همچنین پرخاشگری ازجمله علائم بیقراری بعد از ترک هستند. با توجه به اینکه بیقراری بعد از ترک در بسیاری از مواقع باعث بازگشت فرد به سمت مصرف مواد مخدر میشود، بهتر است هنگام ترک اعتیاد حتما برای جلسات رواندرمانی یا بازپروری نیز توجه ویژه داشته باشید. برای آشنایی با جلسات مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
منبع: بیقراری بعد از ترک | نشانه ها و راه های مبارزه با بی قراری بعد از ترک مواد
بیقراری بعد از ترک و دلایل آن
بسیاری از افراد پایان مراحل سمزدایی یا ترک فیزیولوژیک اعتیاد را به معنای ترک اعتیاد میدانند. اگرچه پس از سمزدایی شما دیگر از نظر فیزیکی نیازی به مصرف مخدر ندارید، بااینحال بدن برای سازگاری با شرایط جدید نیاز به فرصت دارد و به عبارتی حتی پس از سمزدایی نیز نشانه و عوارض اعتیاد به ماده مخدر در بدن فرد باقی خواهد ماند. اما اینکه این نشانهها برای چه مدت باقی مانده و یا شدت مشکلات چه مقدار باشد به عوامل بسیاری ازجمله نوع ماده مصرفی، مدتزمان و همینطور میزان استفاده از مخدر بستگی دارد. طبیعتاً افرادی که برای مدت طولانیتر و در حجم بیشتری از مخدر استفاده کردهاند و یا داروهای قویتری مانند شیشه یا کوکائین را مصرف کردهاند برای زمان بیشتری درگیر نشانههای ناخوشایند و بیقراری بعد از ترک خواهند بود.
همچنین عواملی نظیر سن، وضعیت سلامت جسمی و روانی، انگیزه فرد برای ترک و همینطور میزان حمایتهای اجتماعی که در محیط اطراف وی وجود دارد همگی بر نشانههای ناخوشایند پس از ترک تأثیر خواهند گذاشت. به همین خاطر بهتر است در کنار جلسات سمزدایی و درمانهای فیزیولوژیک برای ترک اعتیاد از یک مشاور نیز در ارتباط با راهکارهایی برای عبور موفق از مشکلات پس از ترک اعتیاد کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید : بعد از ترک اعتیاد چه رفتارها و اقداماتی باید کرد؟
نشانه های بیقراری بعد از ترک
بیقراری بعد از ترک یک اصطلاح کلی است که میتواند نشانهها و مشکلات بسیاری را شامل شود. بهطورکلی این اصطلاح به مجموعه علائمی اشاره دارد که باعث ناراحتی و ناآرامی پس از ترک مخدر میشود. این نشانهها معمولاً بهصورت رفتوبرگشت بوده و فرد در برخی مواقع احساس بهتری خواهد داشت. همچنین گاهی این نشانهها با شدت بیشتری در فرد پیدا میشوند. با توجه به اینکه احساس ناآرامی و بیقراری یکی از مهمترین دلایل شروع مجدد مصرف مواد مخدر است بهتر است به این نشانهها توجه داشته باشید و برای برطرف کردن آنها از یک روانشناس متخصص درزمینهٔ ترک اعتیاد کمک بگیرید. مهمترین نشانههای بیقراری پس از ترک عبارتند از:
- احساس تنش و فشار
- پرخاشگری
- افسردگی
- هذیان و توهم
- اختلالات خواب
- نشانههای جسمانی مانند تهوع، استفراغ یا گرفتگی عضلات
مبارزه با بیقراری بعد از ترک
همانطور که گفته شد بیقراری پس از ترک یکی از مهمترین دلایل بازگشت به اعتیاد است. شروع مجدد مصرف در کنار فشار روانی که برای اطرافیان فرد به همراه داشته و همینطور آسیبی که به اعتمادبهنفس و خود پنداره وی میزند با مصرف بیشتر و حتی چند مصرفی مواد مخدر همراه است. به همین خاطر مبارزه با بیقراری و احساسات ناخوشایندی که پس از قطع مصرف برای فرد ایجاد میشود اهمیت بسیاری دارد. ازجمله راهکارهایی که برای مبارزه با این احساسات میبایست به آنها توجه داشته باشید میتوان به موارد زیر اشاره کرد. برای جلوگیری از بازگشت به اعتیاد کلیک کنید.
عوامل سمی را کنار بگذارید
حتی در شرایط معمول زندگی نیز مشکلات میتوانند باعث بروز اضطراب در شما شوند. درنتیجه هنگامیکه فرد بهتازگی شرایط حساسی مانند ترک اعتیاد را پشت سر گذاشته آسیبپذیری وی در مقابل بیماریهای روانی بهمراتب بیشتر است. به همین خاطر برای پیشگیری از احساسات منفی که در این شرایط برای فرد ایجاد میشود بهتر است عوامل سمی را شناسایی کرده و برای از بین بردن آنها اقدام کنید. عوامل سمی مجموعه افراد، خاطرات، اشیا یا حتی مشکلاتی هستند که شما را دچار استرس میکنند. سعی کنید تا جای ممکن بهدقت این محرکها را شناسایی و از خود دور کنید.
اگر احساس میکنید موضوعی ذهن شما را به خود درگیر کرده و بهتنهایی توانایی حل کردن آن را ندارید حتما از یک روانشناس در این زمینه کمک بگیرید. همچنین اگر به هر دلیلی امکان مراجعه حضوری به مراکز مشاوره را ندارید میتوانید از جلسات مشاوره تلفنی نیز استفاده کنید.
عوامل محافظتی را افزایش دهید
به همان میزان که شما نیاز دارید تا عوامل سمی را از خود دور کنید میبایست شرایط مساعد را در اطراف خود بیشتر کنید. ارتباط با افرادی که شما را درک میکنند و احساس مثبتی در شما ایجاد میکنند. توجه به علاقهمندیها و تفریحات و استفاده از جلسات مشاوره ازجمله عواملی هستند که میتوانند از بیقراری شما کاسته و شرایط را در وضعیت مطلوبتری نگهدارند. برای آشنایی با روش های مقابله وسوسه بعد از ترک کلیک کنید.
جلسات بازپروری را جدی بگیرید
تجربه شروع مجدد مصرف مواد مخدر پس از ترک، یکی از موضوعاتی است که اکثر معتادین آن را تجربه میکنند و بیتوجهی به جلسات مشاوره روانی یا ترک وابستگی ذهنی به ماده مخدر مهمترین دلیلی است که آنها را به این کار وامیدارد. درنتیجه بهتر است برای کاهش احساس بیقراری و شروع مصرف مجدد استفاده از جلسات مشاوره را جدی بگیرید. روانشناسان اقدامات بسیاری را برای کاهش این احساسات منفی انجام میدهند که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آموزش روشهای کنترل هیجان و حفظ آرامش به فرد برای مدیریت شرایط بیقراری
- برگزاری جلسات خانوادهدرمانی و افزایش آگاهی خانواده در ارتباط با نحوه برخورد با فرد و کمک به حفظ آرامش
- استفاده از جلسات گروهدرمانی
- مشاوره با روانپزشک و استفاده از داروهای مناسب برای کاهش مشکلات روحی پس از ترک در صورت نیاز
بیقراری بعد از ترک | نقش خانواده و اطرافیان
همه ما هنگامیکه شرایط پراسترسی را در زندگی پشت سر میگذاریم، خود را به حمایت و محبت دیگران نیازمند میدانیم. و حضور یا عدم حضور افرادی که بتوانند در این شرایط به ما کمک کنند نقش بسیاری درشدت نگرانیهایی که تجربه میکنیم خواهد داشت. به همین خاطر هنگامیکه یکی از اطرافیان شما درگیر بحران مهمی نظیر مبارزه با اعتیاد است، حمایت و همراهی شما اهمیت بیشتری پیدا میکند. به میزانی که شما بتوانید اطلاعات خود را از شرایط فرد افزایش داده و فضای آرامتری را در محیط اطراف وی ایجاد کنید تا در کاهش بیقراری پس از ترک و همینطور افزایش احتمال موفقیت در ترک اعتیاد به او کمک کنید. برای آشنایی با انواع روش های صحیح ترک اعتیاد کلیک کنید.
اشتباهات تکراری خانواده ها
یکی از مهمترین مسائل این است که به فرد در حال ترک این احساس را بدهید که او را دوست دارید و در دشواریهای این مسیر همراه وی هستید. اما متأسفانه بسیاری از خانوادهها علیرغم ایجاد فضایی آرام بهنوعی با فرد معتاد به رقابت و لجبازی بر سر این مسئله میپردازند که او توان ایستادگی در برابر میل به مصرف مجدد را ندارد. ایجاد چنین جوی در محیط خانواده میتواند باعث افزایش بیقراری و میل به مصرف مجدد باشد. به همین خاطر بهتر است در این شرایط از یک مشاور خانواده در ارتباط با راهکارهایی برای مدیریت فضای خانه کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بی قراری بعد از ترک می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره ترک اعتیاد تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
سؤالات متداول
دلیل بی قراری پس از ترک اعتیاد چیست؟
بیقراری به این دلیل ایجاد میشود که بدن علیرغم سمزدایی هنوز به زمان بیشتری برای سازگاری با شرایط جدید نیاز دارد.
چطور میتوان از بیقراری پس از ترک جلوگیری کرد؟
سعی کنید شرایط محیط اطراف خود را بهدقت بسنجید و تا جای ممکن خود را از مسائلی که باعث نگرانی و ناراحتیتان میشود دور کنید. درعینحال تلاش کنید تا فضایی با آرامش برای خود ایجاد کرده و همینطور جلسات مشاوره و بازپروری را جدی بگیرید.
آیا بی قراری پس از ترک برای همه اتفاق میافتد؟
بسیاری از افراد این شرایط را تجربه خواهند کرد اما احتمال دارد که برخی نیز نشانهای نداشته باشند و یا نشانههای خفیفی را تجربه کنند. بهطورکلی نوع ماده مصرفی، میزان و مدت مصرف ازجمله مسائلی هستند که در تجربه احساس بیقراری پس از ترک اثرگذار خواهند بود
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع: بیقراری بعد از ترک | نشانه ها و راه های مبارزه با بی قراری بعد از ترک مواد
- ۰۱/۱۰/۰۳