علاقه مند کردن و تشویق کودک به غذا خوردن با ترفندهای بسیار ساده امکان پذیر است. خیلی اوقات والدین از این شکایت دارند که فرزندشان بد غذا است ویا میل به خوردن غذا ندارد، در اغلب موارد پدر و مادر به بازیگوشی و شیطنت، ذائقه متفاوت یا ساعات میل به غذا خوردن فرزندشان توجهی نمیکنند. عادات غذایی بزرگسالان با کودکان متفاوت است، از این جهت ممکن است برخی کودکان نسبت به خوردن برخی از طعمها و مواد غذایی مقاومت نشان دهند. درست است که دلتان میخواهد کودک تان طعم های مختلف را بچشد و دوست داشته باشد، اما تنبیه و یا اجبار روش مناسبی نیست. در ادامه به روش های مناسب جهت تشویق و علاقه مند کردن کودک به غذا خوردن اشاره کردهایم. در صورتی که مدتهاست با این مشکل مواجهاید، حتما از خدمات مشاوره کودک استفاه نمایید.
منبع : تشویق کودک به غذا خوردن
کدام کودکان نیاز به تشویق برای غذا خوردن دارند؟
علت بدغذایی هر کودک میتواند نسبت به کودک دیگر متفاوت باشد. برخی از کودکان به طور زیستی کم غذا یا بد غذا هستند اما برخی دیگر ممکن است خوش اشتها و خوش غذا باشند و میل به خوردن غذاها و طعمها مختلف داشته باشند. بدغذایی کودک اگر در یک دوره رشدی خاص و برای مدت کوتاهی رخ دهد یک مسئله عادی است و نیاز به بررسی ندارد، اما اگر عادت بدغذایی کودک برای مدت طولانی ادامه داشت نیاز است تا علت آن به درستی توسط یک متخصص بررسی شود. از جمله عواملی تربیتی و محیطی که میتواند با بد غذایی کودک ارتباط داشته باشد، میتوان به وعدههای غذایی زیاد، شیوه فرزندپروری غلط، پریشانیهای روانشناختی مانند استرس و اضطراب، خوردن تنقلات و مواد غذایی بیهوده، غذا نخوردن به عنوان روشی برای جلب توجه والدین، شیطنت و بازی گوشی و… اشاره کرد.
در برخی از مواقع علل بدغذایی کودک میتواند به دلیل شرایط نامناسب مانند خوردن غذا در اتاق نامناسب، میز و صندلی نامناسب، ظرف غذای نامتناسب با سن کودک و… باشد. در نتیجه برای بررسی علل بدغذایی کودک باید عوامل زیستی، روانی، اجتماعی را در نظر گرفت.
راههای علاقهمند کردن و تشویق کودک به غذا خوردن
در مواردی که یک مشکل پزشکی یا زیستی مانند مشکل گوارشی وجود داشته باشد، والدین باید کودک را برای ارزیابی و درمان نزد یک پزشک متخصص ببرند، در این شرایط تا مشکل زیستی و پزشکی کودک برطرف نشود، همچنان او علاقهای به خوردن غذا نخواهد داشت. برای آشنایی با علل بی اشتهایی کودکان کلیک کنید. در ادامه روش های علاقه مند کردن و تشویق کودک به غذت خوردن آوردهایم.
الگوبرداری
کودکان بسیاری از اعمال، رفتارها و عقاید را از طریق مشاهده و الگوبرداری از والدین و یا اطرافیان خود یاد میگیرند. اگر والدین بد غذا نباشند و میل به خوردن غذاهای مختلف داشته باشند کودک هم معمولاً چنین رفتاری را مشاهده میکند و تکرار میکند. همچنین اگر در اطراف کودک، کسی وجود داشته باشد که میلی به خوردن غذا نداشته باشد ممکن است کودک رفتار او را تقلید کند. در نتیجه الگوبرداری میتواند یک راه برای علاقهمند کردن کودک به غذا محسوب شود.
امتحان کردن طعمهای جدید
اگر هنوز کودکتان سن پایینی دارد بهتر است از همان ابتدا او را با طعمهای جدید آشنا کنید تا در سنین بالاتر مقاومت کمتری نسبت به طعمهای ناآشنا داشته باشد. برای آشنایی تغذیه سالم کودکان کلیک کنید.
خلاقیت در ارائه غذا
جذاب کردن و متنوع کردن شیوه ارائه غذا میتواند راهی برای علاقه مند کردن کودک به غذا باشد. به عنوان مثال طراحی غذا مانند شکلکها و یا اشیای مختلف، شخصیتهای کارتونی میتواند باعث شود تا کودک میل به خوردن غذایی با طعم جدید را داشته باشد. همچنین طرح ظروف غذایی متناسب با علاقه کودک راهی اثربخش برای افزایش میل کودک به غذا است.
تعیین پاداش
کودک ممکن است فقط از خوردن بعضی غذاها مانند میوه و سبزیجات اجتناب و مقاومت کند، در چنین شرایطی میتوانید با تعیین کردن جایزه و پاداش، او را به خوردن این مواد غذایی تشویق کنید. پاداش دادن و تشویق کردن کودک روشهای مختلفی دارد که بهتر است برای یادگیری شیوه اصولی آن از یک روانشناس کودک کمک بخواهید.
تنظیم عادات غذایی
همچنین همانند بزرگسالان مواردی وجود دارد که فرد در یک دوره یا یک شبانه روز ممکن است میلی به خوردن غذا نداشته باشد، در این شرایط بهتر است به کودک خود فشار نیاورید و به او زمان دهید تا دوباره به عادت قبلیاش بازگردد. به طور کلی بهتر است میزان میان وعدهها را طوری تنظیم کنید که ویتامینها و مواد مغذی به حد کافی به بدن کودک برسد.
تشویق و علاقه مند کردن کودک به غذا خوردن با توجه به سن او
کودکان در دورههای رشدی مختلف عادات غذایی مختلفی دارند در نتیجه نمیتوان به همان شیوهای که مثلا در یک سالگی به کودک غذا میدادید در 5 سالگی هم غذا دهید. رفتارهای ناصحیح والدین و شیوههای فرزندپروری غلط، عادات غذایی نامناسب میتواند از جمله عواملی باشد که بر بدغذایی کودکان و یا کم غذایی آنها دامن زند. والدین در این سنین نباید نگران برهم زدن سفره توسط کودک و یا ریخت و پاش غذا باشند، آنچه که اهمیت دارد توجه به نیازها و ویژگیهای کودک است. در برخی از سنین کودکان ممکن است لجبازتر و یا پرخاشگرتر شوند، در چنین شرایطی نقش عوامل تربیتی و تقویت رفتارهای مطلوب اهمیت زیادی دارد. کودکان در سنین یک سالگی معمولاً دوست دارند تا خودشان غذا بخورند، توجه والدین به این نیاز و ویژگی کودک میتواند در علاقه مند کردن کودک به غذا خوردن نقش داشته باشد. برای آشنایی با نیازهای اساسی کودک کلیک کنید.
برخی کودکان ممکن است از خوردن میوهها و سبزیجات اجتناب کنند، در این شرایط میتوانید این مواد غذایی را رنده کنید یا آب بگیرید، بعد در اختیار کودک قرار دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نوزاد و کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا بد غذایی یک اختلال در دوره کودکی محسوب میشود؟
بدغذایی به تنهایی نشاندهنده یک اختلال در کودکی نیست، چرا که کودکان ممکن است به علت مختلفی در دورهای از زندگی دچار بدغذایی یا کمغذایی شوند. با این حال اگر بدغذایی همراه علائم دیگری باشد میتواند نشاندهنده یک مشکل باشد، در چنین شرایطی برای ارزیابی بیشتر بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید.
منبع : تشویق کودک به غذا خوردن
- ۰۰/۱۱/۲۷