هفته بیست و نهم بارداری جنین بیش از هر زمان دیگری شبیه به یک نوزاد شده است و دارای حرکات و جنب و جوشهای بیشتری در شکم مادر میباشد. مادر باردار به دلیل اینکه فرزند او تحرک زیادی در شکمش دارد؛ احساس مادر بودن بیشتری را تجربه میکند و ارتباط بهتری را با جنین برقرار مینماید. طی هفته بیستونهم بارداری، جزئیات بدن جنین بیش از گذشته کامل میشود و او در این دوران از بارداری وزن میگیرد؛ اما ریههای او هنوز به طور کامل رشد نکردهاند و به همین دلیل نمیتواند در بیرون از رحم زنده بماند. در ادامه اطلاعات کاملتری از هفته بیست و نهم بارداری ارائه کردهایم. در صورت نیاز میتوانید مشاوره بارداری دریافت نمایید.
منبع : هفته بیست و نهم بارداری
علائم مادر در هفته بیست و نهم بارداری
همانطور که اشاره کوتاهی کردیم، طی هفته بیست و نهم بارداری جنین بزرگتر میشود و دارای تحرکات بیشتری در رحم مادر است. همین موضوع سبب میشود که در ابتدا مادر باردار مشکلات مختلفی از جمله مشکلات گوارشی را تجربه کند.
سوزش معده، یبوست، بواسیر و … از شایعترین مشکلات گوارشی است که مادران باردار طی هفته بیست و نهم بارداری آنها را تجربه میکنند. در ادامه به دیگر علائم مادر باردار در هفته بیست و نهم بارداری اشاره کردهایم. برای آشنایی با بایدها و نبایدهای دوران بارداری کلیک کنید.
1. مشکلات خواب
یکی از مشکلاتی که با ورود به هفته بیستونهمبارداری برای بانوان باردار ایجاد میشود، مشکلات مربوط به خواب است. معمولا زنان از شروع این هفته دچار بیخوابی میشوند و یا شبها کابوس میبینند.
مادران عزیز میتوانند برای بهبود کیفیت خواب خود طی این دوران، از مصرف کافئین بپرهیزند و در مقابل به اندازه کافی آب بنوشند و روزانه ورزشهای سبکی همچون پیاده روی را انجام دهند.
2. تکرر ادرار
با ورود به هفته بیستونهمبارداری، جنین وزن بیشتری میگیرد و بدیهی است که رحم نیز بزرگتر میشود. با بزرگتر شدن رحم، فشار بیشتری به مثانه وارد میشود و در نهایت سبب تکرر ادرار میگردد.
نکته مهمی که زنان باردار باید به آن دقت کنند این است که نباید به دلیل تکرر ادرار، از نوشیدن آب کافی اجتناب نمایند. مصرف آب به اندازه کافی از زایمان زودرس و همینطور دیگر مشکلات گوارشی همچون یبوست جلوگیری میکند.
3. سردرد یا سرگیجه
داشتن سردرد و سرگیجه از تجربههای مشترک زنان حامله طی هفته بیستونهمبارداری میباشد. متخصصان فشار خون پایین و همینطور نوسانات هورمونی را دلیل اصلی سردرد و سرگیجه در دوران بارداری میدانند. بانوان باردار میتوانند برای جلوگیری از سردرد و یا سرگیجه در طول روز به اندازه کافی از غذاهای سالم و مقوی مصرف نمایند.
4. خارش شکم
با بزرگتر شدن جنین در هفته بیستونهمبارداری، پوست شکم نیز بیشتر از گذشته کشیده میشود. کشیدگی پوست سبب خارش شکم و حتی بروز حساسیتهایی در آن میگردد.
برای بهبود این وضعیت میتوانید شبها قبل از خواب از همسرتان بخواهید که با یک نرم کننده و یا لوسیون مناسب، پوست شکمتان را ماساژ دهد.
5. تجربه دردهای پراکنده در کمر، پا و باسن
با گذشت زمان، فشار وارد شده بر روی بدن مادر نیز بیشتر میشود. همین موضوع میتواند سبب شود که مادر در ناحیههای مختلفی شامل کمر، پا و یا باسن دردهای پراکندهای را تجربه کند.
6. یبوست و بواسیر
جنین با ورود به هفته بیستونهمبارداری، فشار بیشتری را به دستگاه گوارش مادر وارد میکند. به همین دلیل ممکن است مادر باردار دچار یبوست و یا بواسیر شود. البته یبوستهای طولانی به همراه تاثیرات هورمونهای بارداری سبب بروز نشانههای بواسیر میگردد.
بانوان باردار میتوانند برای جلوگیری از بروز این دسته از مشکلات گوارشی، در طول روز به اندازه کافی آب بنوشند. استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر، میوهها و سبزیجات برگدار نیز میتواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند.
تغییرات جنین در هفته بیست و نهم بارداری
جنین نیز طی هفته بیستونهمبارداری تغییرات بسیاری میکند؛ به طوری که وزن جنین رو به افزایش است و اندامها و اعضای داخلی بدن او بیش از هر زمان دیگری شکل یافته است. اما در این میان ریههای او برای تکمیل شدن به زمان بیشتری نیاز دارند. به همین دلیل هنوز برای خارج از رحم بودن آماده نمیباشند.
طی این هفته اسکلت جنین نیز قویتر میشود و سبب میگردد که او ضربات محکمتری را به شکم مادر وارد کند. به همین دلیل طی این هفتهها شما میتوانید اولین لگد زدنهای جنین خود را حس کنید.
مراقبتهای پزشکی هفته بیست و نهم بارداری
یکی از عارضههایی که ممکن است طی هفته بیستونهمبارداری اتفاق بیفتد، پره اکلامپسی میباشد. بنابراین بهتر است در زمانهای تعیین شده به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامتی شما و جنین مورد بررسی قرار گیرد.
فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار میتواند از علتهای اصلی عارضه پره اکلامپسی باشد. پزشک طی معایناتی که در جلسات مشخص انجام میدهد، میتواند از وجود این عارضه مطلع شود.
خودمراقبتی طی هفته بیست و نهم بارداری
توصیه پزشکان و متخصصان این است که زنان در سه ماهه سوم بارداری، از کلسیم کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنند. چرا که با شروع هفته بیستونهمبارداری جنین برای شکلدهی به استخوان هایش نیازمند کلسیم است. بنابراین بهتر است مادران باردار در رژیم غذایی خود، از منابع حاوی کلسیم همچون لبنیات به اندازه کافی مصرف کنند.
از علائم و نشانههای بارداری ابتلا به یبوست میباشد. به همین دلیل بهتر است بانوان باردار در رژیم غذایی خود از منابع حاوی فیبر استفاده کنند. به طور کلی پیروی از یک رژیم غذایی متعادل به رشد سریع مغز و اندامهای جنین کمک میکند.
همینطور زنان باردار میتوانند برای کم کردن ورم پا و گرفتگی عضلات، به طور منظم پیادهوری داشته باشند و از ایستادنهای طولانی مدت بپرهیزند.
علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته بیست و نهم بارداری
سعی کنید طی این هفته به علائمی که در خودتان مشاهده میکنید، توجه بیشتری داشته باشید. به طور مثال ورم کردن ناگهانی دست و پا، تنگی نفس، رنگ پریدگی و … نیازمند بررسیهای بیشتر است؛ چراکه میتواند نشانهای از آمبولی باشد. همینطور تهوع و استفراغ در هفته بیستونهمبارداری طبیعی نیست و در صورتی که این حالتها را مشاهده کردید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. از دیگر علائمی که نیازمند بررسیهای بیشتر توسط پزشک میباشد؛ به شرح موارد زیر است :
- سردرد شدید و مداوم
- درد در قسمت زیر دندهها و شکم
- ورم ناگهانی در صورت یا دستها
- اختلالات بینایی
- انقباضات رحمی
- لکه بینی و یا خونریزی از واژن
- فشار غیرمعمولی در لگن یا کمردرد
- دردهایی شبیه به درد دوران قاعدگی
- و …
سخن پایانی
ممکن است شما در هفته بیستونهمبارداری استرس و اضطرابهای بیشتری را نسبت به گذشته احساس کنید. داشتن استرس طی این دوران طبیعی میباشد اما استرس بیش از اندازه میتواند سبب اختلال در عملکرد روزانه شما میشود.
برای اینکه خود و جنینتان در وضعیت سالمی قرار داشته باشید، بهتر است به سلامت روان خود اهمیت بیشتری دهید. شما عزیزان میتوانید در این راستا از مشاوران و روانشناسان مرکز مشاوره نی نی مایند مشاوره دریافت کنید و از تکنیکهای غلبه بر استرس و اضطراب مطلع شوید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بارداری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
افزایش قد و وزن جنین در هفته بیست و نهم بارداری چه میزان است؟
جنین در هفته بیست و نهم بارداری قدی در حدود 37 سانتیمتر و وزنی در حدود یک کیلوگرم دارد.
برای کاهش استرس و اضطراب در هفته بیست و نهم بارداری چه باید کرد؟
انجام برخی فعالیتها همچون یوگا، مدیتیشن، ریلکسیشن، تکنیکهای تنفسی و ذهن آگاهی میتواند از میزان استرس و اضطرابهای دوران بارداری کم کند.
منبع : هفته بیست و نهم بارداری
- ۰۰/۱۱/۱۹