دعوا در بارداری ممکنه برای هر زوجی پیش بیاید. بارداری یکی از اتفاقات هیجانانگیز و حساس برای زوجین محسوب میشود. با این حال برخی از زوجین به دلیل بارداری ناخواسته، عوامل و مسائل خانوادگی و… دچار مشکلاتی میشوند که این تجربه را برای آنها دشوار میکند. از جمله این مشکلات پیش آمده میتوان به دعوا و خشونت در دوران بارداری اشاره کرد. دعوا و خشونت در دوران بارداری رفتاری است که میتواند به طور مستقیم و غیرمستقیم سلامت مادر و فرزند را تحت تاثیر قرار دهد و بارداری که یک اتفاق خوشایند در طول زندگی است را به یکی از بدترین دورهها تبدیل کند. از آنجایی که دعوا و خشونت در دوران بارداری میتواند یک تهدید جدی برای سلامت روان و جسم مادر و کودک محسوب شود آشنایی با عوامل و و راهکارهای مدیریت آن میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. برای دریافت مشاوره بارداری کلیک کنید.
منبع : دعوا در بارداری
علل دعوا در بارداری
بارداری یکی از رویدادهای لذت بخش در زندگی است، اما برخی از زوجین به هر دلیلی دچار خشونت خانگی و دعوا در این دوران میشوند. در ادامه برخی از دلایل دعوا در دوران بارداری توضیح داده میشود.
تغییر شرایط
بارداری علاوه بر اینکه یکی از دورانهای شیرین زندگی است میتواند با اضطراب و تنش زیادی به همراه باشد. تولد فرزند به خودی خود باعث ایجاد تغییراتی در زندگی زوجین میشود که بر عملکردهای مختلف آنان تاثیر میگذارد. نگرانی از وجود بیماریهای ژنتیکی، انجام آزمایشهای غربالگری، باردارهای ناخواسته و… از جمله عواملی هستند که نیاز به همراهی و حمایت زوجین از یکدگیر دارد. اگر هر یک از زوجین نتوانند با شرایط جدید کنار بیایند طبیعتاً دچار دعوا و مشکلاتی میشوند که بر جنبههای مختلف زندگی آنها تاثیر منفی میگذارد.
دعوا در بارداری به دلیل مشکلات ارتباطی بین زوجین
معمولاً زوجینی که مهارتهای لازم برای مدیریت کردن رابطه را در دوران بارداری نمیدانند دچار مشکلات ارتباطی میشوند و دعوا و مشاجرهها را افزایش میدهند. عمدتاً این مسئله به دلیل مشکل در روابط جنسی پیش میآید. ممکن است برخی از زوجین شیوه صحیح برقراری رابطه جنسی را در دوران بارداری ندانند و به همین دلیل دچار مشکلاتی شوند. در برخی موارد تغییرات ظاهری خانمها میتواند برای همسرشان رضایت بخش و جذاب نباشد و در نتیجه رابطه بین زوجین با مشکلاتی همراه شود.
تغییرات هورمونی
در این دوران معمولاً خانمها به دلیل تغییرات هورمونی و مسائل مرتبط با بارداری بیشتر تحریک پذیر و حساس میشوند و به طور هیجانی واکنش نشان میدهند. در این بین اگر مرد با شیوه ارتباط صحیح با همسر باردارش را بلد نباشد میتواند بر این مشکلات دامن زند و باعث تشدید دعواها و مشاجرات شود. برای آشنایی بیشتر با دوران بارداری کلیک کنید.
پریشانیهای روانشناختی
به دنبال تغییراتی که در دوره بارداری به دلیل مسائل اجتماعی، اقتصادی، زیستی و… برای زوجین رخ میدهد معمولاً پریشانیهای روانشناختی بروز پیدا میکنند. پریشانیهای روانشناختی نظیر افسردگی و اضطراب و… از جمله مسائلی هستند که بر وضعیت ارتباطی زوجین تاثیر منفی میگذارند و میتوانند دعواها و خشونتها را افزایش دهند.
مسائل اقتصادی
یکی از عوامل رایج دعوا و خشونت در دوران بارداری به دلیل مسائل اقتصادی رخ میدهد. مسائل اقتصادی میتواند به دلیل مشکل در تأمین هزینهها توسط مرد رخ دهد و یا همچنین به دلیل خانه نشین شدن زن شاغل به دلیل بارداری رخ دهد. برخی از خانمهایی که به شغلهای آزاد مشغول هستند ممکن است به دلیل بارداری نتوانند در دورهای کار کنند و در تامین هزینهها به همسرشان کمک کنند. همین مسئله میتواند باعث بروز مشکلات و دعواهایی بین زوجین شود.
عوارض دعوا و خشونت خانگی در دوران بارداری
دعوا و خشونت خانگی میتواند تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدتی بر وضعیت مادر و فرزند به همراه داشته باشد. جدیترین مسئلهای که میتواند رخ دهد مرگ و سقط جنین به دلیل وارد شدن ضربه به شکم مادر است. وارد شدن ضربه و یا استرسهای بیش از اندازه شدید میتواند منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود. هرچقدر که بارداری در ماههای اولیه باشد احتمال سقط جنین بیشتر میشود.
علاوه بر این بروز دعوا و خشونت خانگی در دوران بارداری میتواند بر وضعیت سلامت روان مادر و فرزند تاثیر منفی بگذارد، به طوریکه با افزایش مشاجره و دعواها هورمون کورتیزول در بدن مادر به مقدار بیشتری تولید میشود. هورمون کورتیزول همان عاملی است که میتواند باعث ایجاد پریشانیهای روانشناختی زیادی مانند اضطراب و استرس و.. شود. هورمون کورتیزول توانایی رد شدن از جفت را دارد و میتواند بر وضعیت جنین تاثیر منفی بگذارد. در نتیجه نوزاد متولد شده در سالهای بعد به احتمال بیشتری مستعد ابتلا به اختلالات هیجانی و رفتاری مختلف میشود.
راهکارهای بهبود روابط و مدیریت دعوا در دوران بارداری
بهبود روابط عاطفی
برخی از زوجین به دلیل عدم انجام روابط جنسی در دوران بارداری دچار کاهش صمیمت میشوند و این مسئله بر جنبههای دیگر روان و جسم آنها تاثیر منفی میگذارد. زوجین باید بدانند که انجام رابطه جنسی در دوران بارداری مانعی ندارد و میتوانند با رعایت نکات ساده این کار را به طور صحیح انجام دهند و ارتباط صمیمی بین خودشان را افزایش دهند. برای آشنایی با شیوههای صحیح رابطه جنسی در دوران بارداری میتوانید از یک روانشناس و یا مشاور امور جنسی کمک بگیرید.
آشنایی با مهارتهای زندگی
آشنایی با مهارتهای زندگی میتواند یکی از عوامل پیشگیری کننده و محافظ برای قبل، حین و بعد از دوران بارداری باشد. زوجین قبل از تصمیم به ازدواج و یا بچه دار شدن باید با مهارتهای اساسی مدیریت زندگی و آموزشهای اساسی در ارتباط با شیوه صحیح رفتار کردن در دوران بارداری آشنا شوند. بهتر است زوجین قبل از تصمیمگیری برای باردار شدن برای دریافت این آموزشها از یک روانشناس کمک بگیرند. علاوه بر این اگر در حین بارداری دچار چنین مشکلاتی شدید بهتر است در اولین گام از یک متخصص کمک بگیرید و اجازه ندهید که مشکلتان گسترش پیدا کند و بر سایر جنبههای زندگیتان تاثیر منفی بگذارد.
روشهای مدیریت استرس
روشهای مدیریت استرس و تکنیکهای آرام سازی میتواند برای کوتاه مدت و بلند مدت موثر واقع شود و از بروز تحریک پذیری، پرخاشگری، دعوا و مشاجره پیشگیری کند. عمدتا زوجین در دوران بارداری با مشکلاتی مواجه میشوند که آرامش آنها را بهم میزند و بر تنش آنها میافزاید، در چنین مواقعی مراجعه به روانشناس و آشنایی با روشهای مدیریت استرس میتواند یک اقدام موثر باشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا رابطه جنسی میتواند باعث کاهش دعوا در دوران بارداری شود؟
یکی از عوامل بدرفتاری و پریشانیهای روانی در دوارن بارداری میتواند به علت عدم برقراری رابطه جنسی رخ دهد. زوجین باید بدانند که برقراری رابطه جنسی مگر به دلیل مشکل پزشکی مانعی ندارد و زوجین با رعایت نکات ساده و انتخاب پوزیشنهای مناسب دوران بارداری میتوانند به راحتی رابطه جنسی داشته باشند.
منبع : دعوا در بارداری
- ۰۰/۱۰/۲۴