بی احترامی به مادر شاید در سالهای اخیر بیشتر از پیش رواج یافته باشد، اما هرگز نمیتوان آن را با دلایل کوچک و بزرگ توجیه کرد. شاید در طی اختلافاتتان مادر هم متوجه مقصر بودنش بشود، اما هیچ کدام از این ها نمیتواند دلیلی بر بی احترامی به او باشد. ارزش و جایگاه مادر در خانوادهها و نقشی که در پرورش فرزندان دارند، بر کمتر فردی پوشیده مانده است. ازآنجاکه مادر نسبت به پدر خانواده، رابطه عاطفی صمیمیتری با کودکان دارند معمولاً در معرض بیاحترامیهای بیشتری از جانب آنها قرار میگیرند. لذا فراگرفتن روشهایی برای برخورد صحیح با این رفتارها بسیار ضرورت دارد. در صورتی که خانواده شما با چنین مساله ای روبهرو است، حتما مشاوره خانواده دریافت کنید.
منبع : بی احترامی به مادر چه آثاری در پی دارد
بی احترامی به جایگاه و ارزش مادر در خانواده
در بسیاری از مکاتب روانشناختی، از جایگاه و ارزش بالای مادر در خانواده صحبت شده است. عشق و محبت بیقیدوشرط مادر به همسر و فرزندانش باعث ایجاد فضایی گرم و صمیمی در خانه میگردد. همچنین شکلگیری دلبستگی ایمن در کودکان که جلو گیرنده از بروز بسیاری از مشکلات روانی ازجمله افسردگی و اضطراب است، بستگی زیادی به مادر دارد.
ازاینرو هرگونه توهین و تحقیر نقش مادر توسط اعضای خانواده، بهویژه فرزندان نهتنها باعث ناراحتی مادر میگردد، بلکه تأثیرات سوء زیادی در شکلگیری شخصیت کودکان نیز میشود. این اثرات ممکن است تداومیافته و بر روابط فرد در آینده و سایر افراد مهم زندگی نیز تأثیر بگذارد. برای جلوگیری از دعوا با پدر و مادر کلیک کنید.
بی احترامی به مادر و بحران احترام
امروزه اکثر والدین ازجمله والدینی که فرزندان نوجوان و کودک دارند، از بدرفتاری و بیاحترامی کودکان خود شکایت میکنند. طبق تحقیقات دانشگاهی عده بسیار زیادی از بزرگسالان، نوجوان امروزی را بسیار بیادب، غیرمسئولیت و بدرفتار میدانند. این ویژگیها پدیدهای است که دانشمندان آن را «بحران احترام» مینامند.
این بیاحترامی از سوی کودک و نوجوان به والدین تحمیل میگردد. ازآنجاییکه در اکثر خانوادهها، جایگاه پدر هنوز هم بهعنوان مرجع قدرت در نظر گرفته میشود، بخش زیادی از این بدرفتاریها گریبان مادر خانواده را میگیرد؛ چراکه مادران اغلب رابطه عاطفی و صمیمیتری با فرزندان خود دارند. برای رفع اختلاف با پدر و مادر کلیک کنید.
دلایل بی احترامی فرزندان به مادر
ازجمله عواملی که در شکست والدین جهت تربیت کودکان باادب نقش دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیاحترامی والدین به کودک
ازآنجاکه هر عملی، عکسالعملی نیز به دنبال دارد؛ در روابط والد فرزندی نیز بیاحترامی و توهین به کودک در سبک فرزندپروری والدین، بیاحترامی و رفتار بیادبانه از سوی کودکشان را در پی خواهد داشت.
پژوهشگران معتقدند که از مهمترین عناصر پرورش احترام در شخصیت کودکان، داشتن رابطهای گرم و صمیمی میان آنها و والدینشان است. ازآنجاکه بخش زیادی از تربیت فرزندان به عهده مادران است، باید به آنها آموزش داده شود که چطور در عین حفظ روابط عاطفی با کودک، قاطعانه از جایگاه خود بهعنوان والد و بزرگتر دفاع کرد.
کم شدن نزاکت در اطرافیان و جامعه
امروزه در بین مردم استفاده از الفاظ رکیک و فحاشیهای پرخاشگرانه رواج بسیار زیای یافته است. کودکان و نوجوانان نیز که در همین جامعه زندگی میکنند، قبح الفاظ رکیک برایشان از بین رفته است. ازنظر بسیاری از نوجوانان، همرنگ جامعه بودن نقش بسیار زیادی در پذیرفته شدن خودشان بهعنوان عضوی از گروههای جامعه ایفا میکند؛ بنابراین آنها یاد میگیرند که برای کاهش خشم خود، بهسادگی با همین کلمات و رفتار ناپسند خود را آرام کنند.
بی احترامی به مادر به دلیل کمبود الگوهای مناسب
داشتن الگوهای شخصیتی مناسب نقش بسیار زیادی در رشد خصوصیات اخلاقی صحیح در کودکان ایفا میکند؛ اما متأسفانه این الگوها در جامعه امروزی بسیار معدود و انگشتشمار گشتهاند.
بروز جرم و فساد و افزایش بیبندوباریهای عده زیادی از افراد مشهور و سلبرتیها و نیز مقامات دولتی و رسمی، سبب کمبود جامعه در مورد چهرههای سرمشق و الگو برای جوانان و نوجوانان گشته است.
تأثیر رسانهها
تأثیر رسانههای جمعی را در روند پرورش کودکان نباید فراموش کرد. عجیب نیست که گاهی والدین از کلمات بیادبانهای که فرزندشان به کار میبرند شوکه میشوند. آنها تعجب میکنند که فرزندشان چنین الفاظی را از چه کسانی آموخته است.
برنامههای بسیار زیاد و متنوع این رسانهها شیوههای نوینی از پرخاشگری، خشونت و سایر رذایل اخلاقی را به شیوه مستقیم و غیرمستقیم آموزش میدهند. تمام این برنامهها روی کودکان و نحوه دیدگاه آنها به اجتماع تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید : اختلافات خانوادگی
راهکارهایی برای کاهش رفتار بیادبانه فرزندان نسبت به مادر
در جواب بیاحترامیها، بیاحترامی نکنید
رفتارهای پرخاشگرانه، چه بهصورت مستقیم در گفتارمان باشد و چه بهطور غیرمستقیم از رفتار و طرز نگاهمان برداشت شود، همگی در یاد فرزندان میماند. آنها یاد میگیرند که از همین روشها در آینده برای نشان دادن خشم خود استفاده کنند.
بنابراین بهجای به کار بردن این برخوردها، بهطور منطقی و در یک جو صمیمی و محترمانه با فرزندتان در مورد خطا و اشتباهی که از او سرزده صحبت کنید.
الگوی خوبی برای فرزندتان باشید
حال که فرزندتان الگوی مناسبی در جامعه نمییابد، خودتان برای او الگو شوید. لازم است والدین با توجه و مراقبت از رفتار و گفتاری که از خودشان سر میزند، نحوه برخورد مناسب در موقعیتهای مختلف را به کودکانشان آموزش دهند.
درصورتیکه در مورد تغییر و اصلاح برخی عادتهای رفتاری نامناسب خودتان نیاز به کمک احساس میکنید، میتوانید از خدمات مشاورهای و راهنماییهای مشاورین خانواده و روانشناسان بهره ببرید.
رفتارهای مناسب و خوب فرزندتان را تقویت کنید
بیتوجهی به رفتارهای پسندیده کودکان باعث حذف و از بین رفتن این رفتار و ویژگی در آنها میشود. بهجای تأکید صرف بر نقاط ضعف و ناتوانیهای کودکان، ویژگیهای مثبت رفتاری آنها را نیز، هرچقدر هم که کوچک باشد، در نظر گرفته و او را تشویق کنید.
کودکان را وادار به احترام گذاشتن نکنید
اینکه فرزند خود را مجبور کنید دست به رفتارهایی اجباری بزند، نهتنها باعث یادگیری او نمیشود بلکه سبب میگردد کودک از انجام آن رفتار بیزار گردد. در این حالت، او فقط در حضور شما دست به انجام آن رفتار میزند و هرگز آنها را به جزئی از شخصیت خود بدل نمیکند.
برای دریافت مشاوره در زمینه والدین و فرزندان میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره خانواده تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
- ۰۰/۱۰/۰۸