مراقبت از نوزاد به خصوص در هفتههای اول پس از تولد برای بسیاری از والدین چالشی مهم محسوب میشود. در این شرایط پدر و مادرها میخواهند بدانند فرزندشان به چه چیزهایی نیاز دارد و برای اینکه بتوانند مراقبین خوبی باشند، دقیقا چه کارهایی را باید انجام دهند. نحوه برطرف کردن نیازهای جسمانی و عاطفی از جمله مهمترین مواردی هستند که والدین در مورد آنها سوال میپرسند. ما در این مقاله تلاش کردهایم تا در مورد اصول اولیه مراقبت از نوزادان اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مراقبت از نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
منبع : مراقبت از نوزاد در هفته های اول چه اصولی دارد؟
اصول اولیه برای مراقبت از نوزاد
همه نوزادان پس از تولد یکسری نیازهای اولیه دارند که مراقبین باید در مورد آنها و نحوه مراقبت از نوزاد آگاهی داشته و بتوانند در جهت رفع این نیازها بکوشند. مراقبت از نوزاد همراه با توجه و آگاهی نیازمند توجه به نکاتی است که ما در ادامه به مهمترین آنها اشاره کردهایم:
1- توجه به تغذیه نوزاد
در شش ماه اولیه پس از تولد نوزادان تنها باید از شیر مادر یا شیرخشک تغذیه شوند. در نتیجه از دادن هرگونه غذای دیگر به کودک بپرهیزید و تلاش کنید تا در اولین فرصت پس از زایمان شیر دادن به فرزندتان را آغاز نمایید. پس از هر بار شیردهی برای جلوگیری از نفخ معده و دردهای شکمی در نوزاد او را به صورت به صورت ایستاده در آغوش بگیرید و با ماساژ دادن آرام پشت کودک آروغش را بگیرید.
از دیگر نکاتی که در مورد مراقبت از نوزاد باید بدانید تغذیه نوزاد است. تغذیه نوزاد باید به آن توجه کرد این است که میزان شیردهی را با نیاز کودک هماهنگ کنید. برای این کار توجه به تعداد دفعات خیس شدن پوشک میتواند راهنمای خوبی برای شما باشد. به این نکته دقت داشته باشید که معده نوزادان ظرفیت کمی دارد و بهتر است به جای دادن شیر زیاد در یک نوبت، تعداد دفعات شیردهی را بیشتر کنید تا نوزاد راحتتر بتواند غذای دریافتی را هضم نماید.
بیشتر بخوانید : نوزاد تازه متولد شده | همه آنچه که باید درباره نوزادان بدانید
2- پوشک کردن صحیح و تعویض به موقع کودک | مراقبت از نوزاد
نکته بسیار مهمی که در مراقبت از نوزادان باید به آن توجه کنید پوشک کردن صحیح آنها به خصوص قبل از خشک شدن و افتادن بند ناف است. در این زمان هرگز پوشک را روی ناف قرار ندهید و نگذارید فشار اضافی به این منطقه وارد شود. چرا که میتواند زمینه ساز عفونت بند ناف شده و درد و ناراحتی زیادی را برای فرزندتان به همراه بیاورد. هم چنین توجه داشته باشید که پوشک نوزاد را به موقع عوض کنید و اجازه ندهید که برای مدت طولانی کثیف بماند. این کار میتواند باعث سوختگی پای کودک شده و سوزش و خارش را به همراه بیاورد. بهتر است برای پیشگیری از این مشکل از پودرها و لوسیونهای مخصوص نوزادان استفاده کنید و پس از دفع مدفوع با دستمال مرطوب کودک را پاک کرده و یا با آب ولرم او را شست و شو دهید.
3- مراقبت از نوزاد | مراقبت از ناف نوزاد
خشک شدن و افتادن بند ناف نوزاد معمولا چیزی بین یک تا دو هفته طول میکشد. در این مدت باید تلاش کنید ناف نوزاد و اطراف آن را خشک نگه دارید و اجازه ندهید مرطوب بماند. هم چنین همان طور که گفته شد هنگام پوشک کردن یا پوشاندن لباس بر تن کودک از وارد کردن فشار اضافی بر ناف کودک بپرهیزید و این ناحیه را آزاد بگذارید.
4- توجه به واکسیناسیون و پیشگیری از بیماری ها
امروزه با پیشرفت علم پزشکی و مراقبت از نوزاد برای پیشگیری از بسیاری از بیماریها واکسنهایی ساخته شده که از جمله مهمترین آنها میتوان به واکسن کزاز، سرخک، سرخجه، فلج اطفال و…اشاره کرد. بسیاری از این واکسنها باید در دوران نوزادی تزریق شوند. به همین خاطر لازم است که برنامههای مراقبت بهداشتی را در این زمینه جدی بگیرید و به موقع واکسیناسیون کودکتان را انجام دهید.
5- حمام بردن نوزاد | مراقبت از نوزاد
حمام بردن نوزادان یکی از چالشهای مهم در مراقبت از نوزاد برای بسیاری از تازه مادران است. ترس از لغزیدن نوزاد، نگرانی در مورد سرما خوردگی در کنار گریه و بی قراریهای کودک از جمله مسائلی هستند که حمام رفتن را برای نوزاد سخت میکنند. متخصصان توصیه میکنند که حمام بردن نوزاد را تا قبل از افتادن بند ناف به تعویق بیاندازید. در این مدت میتوانید برای تمیز کردن فرزند خود از یک اسفنج نمناک استفاده کنید. توجه داشته باشید که پس از این مدت نیز نباید در حمام بردن کودک افراط کنید چرا که این کار باعث خشکی پوست کودک شده و مشکلاتی نظیر اگزمای پوستی را پدید بیاورد. به همین دلیل آب حمام را بسیار داغ نکنید و هم چنین پس از حمام از روغن بدن مخصوص کودک برای محافظت از پوست او استفاده نمایید.
6- مراقبت از نوزاد | توجه به بهداشت خواب کودک
یکی از نکات مهم در مراقبت از نوزاد توجه کافی به بهداشت خواب کودک است. برخی از نوزادان با چرخه خواب نامنظم به دنیا میآیند. آنها ممکن است هنگام شب بسیار سرحال باشند و اجازه استراحت کردن را به شما ندهند. در این شرایط لازم است صبور باشید و اجازه دهید به مرور کودک با شرایط خارج از رحم سازگار گردد. یکی از اقداماتی که در این زمینه میتوانید انجام دهید، کاهش نور اتاق نوزاد در هنگام شب است. چرا که چرخه خواب و بیداری توسط نور خورشید تنطیم میگردد و نور میتواند باعث هشیاری کاهش تمایل فرد به خواب شود.
7- برقراری ارتباط عاطفی مناسب
مراقبت از نوزاد نوزادان علاوه بر مراقبت جسمانی به مراقبت عاطفی بسیاری نیز نیاز دارند. آنها از همان بدو تولد میتوانند تنش و ناراحتی را در محیط تشخیص دهند و این مسئله میتواند سلامت روان آنها را تهدید نماید. برای اینکه بتوانید به درستی در این زمینه از کودک خود مراقبت کنید لازم است که در طول روز به میزان کافی او را در آغوش بگیرید و تماس پوستی با نوزاد را فراموش نکنید. به خصوص اگر فرزندتان شیر خشک مینوشد بیشتر نیاز است که به بغل کردن او توجه نمایید. از آنجایی که نوزاد هنگام در آغوش کشیده شدن ضربان قلب شما را احساس میکند، لازم است که برای آرامش او ابتدا برای آرامش خود تلاش کنید و از هرچیز که موجب استرس و ناراحتیتان میشود، بپرهیزید. با کمک گرفتن از مشاور میتوانید راهکارهایی در این زمینه باد بگیرید. برای کسب اطلاع در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مراقبت از نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
– از کجا بفهمیم نوزاد سیر شده است؟
نوزادان با رفتارهای خود به خوبی در مورد سیری یا گرسنگی به شما علامت میدهند. به همین خاطر لازم است برای فهمیدن زمان سیری کودک به رفتارهای او بیشتر توجه کنید. علائمی نظیر به خواب رفتن کودک، توقف مکیدن، شروع کردن به بازیگوشی و کاهش بیقراری و ناآرامی از جمله مواردی هستند که میتوانند در این زمینه شما را راهنمایی کنند. مشاوره کودک میتواند در این زمینه به شما کمک کند. برای کسب اطلاع بیشتر از مشاوره تلفنی کودک کلیک کنید.
منبع : مراقبت از نوزاد در هفته های اول چه اصولی دارد؟
- ۰۰/۰۶/۰۵