برای افزایش شیر مادر باید علاوه بر توجه به تغذیه، از روشهایی برای این منظور استفاده کرد. شاید حتی متوجه سیر شدن یا نشدن نوزادتان نشوید و نوزاد مدتها به اندازه کافی شیر نخورد؛ برای جلوگیری از این موضوع باید مقاله راهنمای شیر دادن به نوزاد را بخوانید. اما وقتی متوجه کم بودن شیرتان شدید، حتما باید عواملی که موجب این عارضه شدهاند را از بین ببرید. جایگزین کردن شیر خشک آخرین راهکار باید باشد، چرا که فوائد شیر مادر هم برای رشد شناختی و هم برای رشدی روانی ضرورت بالایی دارد. در ادامه به راهکارهایی عملی برای افزایش شیر مادر اشاره کردهایم.
منبع : افزایش شیر مادر با سریع ترین روش
چند راهکار علمی برای افزایش شیر مادر
از قدیم روشهای متعددی برای زیاد شدن شیر مادر توصیه میشده که برخی از آنها از نظر علمی هم تایید شدهاند. اما اغلب کمبود شیر مادر به دلیل درگیریهای ذهنی است که باعث اضطراب و تنش میشوند، در این موارد حتما باید از مشاوره کودک استفاده نمایید.
1.شیردهی را ادامه دهید
شیر مادر یک معجزه الهی است. این شیر ویژگیهای خاصی دارد از جمله این که مقدار و مواد آن به تناسب نیاز کودک تغییر می کند. هرچقدر نوزاد بیشتر شیر بخورد شیر شما بیشتر میشود. به بیانی دقیقتر وقتی نوزاد سینه مادر را میمکد، هورمونهای افزایش شیر بیشتر ترشح میشوند تا به نیاز کودک پاسخگو باشند. پس هر 2 ساعت یک بار و 8 تا 12 بار در روزبه نوزادتان شیر بدهید.
2. برای افزایش شیر مادر ، شیر خود را به دفعات مکرر بدوشید
همانطور که توضیح دادیم وقتی نوزاد شیر میخورد این پیام به بدن فرستاده میشود که شیر بیشتری نیاز است. بدن نیز هورمون اکسی توسین که افزاینده شیر هست را ترشح میکند تا شیر بیشتری تولید نماید. اگر نوزادتان به خوبی شیر نمیخورد، خودتان شیر سینههایتان را بدوشید تا بدن به تولید شیر بیشتر ترغیب شود.
3.آرامش خود را حفظ کنید و استراحت کنید
اگر استرس داشته باشید و مدام نگران باشید، فرایند شیردهی با مشکل جدی رو به رو میشود. برعکس اگر آرام باشید و به اندازه کافی استراحت کنید، شیردهی بهتر صورت میگیرد. یک سری پژوهشها در زمینه افسردگی پس از زایمان نشان داده این نوع افسردگی میتواند شیردهی و مراقبت از کودک را دچار اختلال کند. پس اگر به افسردگی دچار شدهاید تحت درمان قرار بگیرید.
بیشتر بخوانید: کم بودن شیر مادر
4. برای افزایش شیر مادر از هر دو سینه شیر بدهید
بهتر است از هر دو سینه به کودکتان شیر بدهید، این کار به افزایش شیر کمک میکند. وقتی دو سینه مادر تحریک شوند و به بدن این پیام را برسانند که شیرر بیشتری نیاز است، بدن دو برابر تلاش میکند تا تولید شیر را افزایش دهد. البته لازم نیست مدام سینههای خود را برای شیر دهی عوض کنید بلکه بهتر است در هر سه مرتبه غذادهی این تغییر را انجام دهید.
5.در انتخاب لباس های زیر خود دقت به خرج دهید
اگر لباس زیر (یعنی همان سینه بند) تنگ باشد و برای سایز سینههایتان مناسب نباشد، فرایند شیردهی مختل میشود. لباس زیر تنگ قفسه سینه را تحت فشار قرار میدهد و روی شیردهی تاثیر منفی میگذارد. پس از پوشیدن لباس زیر تنگ که مجرای شیر دهی را مسدود میکند، بپرهیزید.
6.ماساژ سینه را امتحان کنید
ماساژ سینه بسیار مفید است چرا که هم شیر مادر را افزایش میدهد و هم به آرامش مادر و کاهش درد سینهها کمک میکند. ماساژ سینه مجراهای مسدود شده را باز میکند و نواحی سفت را نرم میکند. به همین دلیل شیر مادر بهتر جریان پیدا کرده و خارج میشود. توجه داشته باشید که این کار باید بسیار آرام و دقیق انجام شود تا مجراهای شیردهی آسیب نینند.
7.تماس پوست به پوست داشته باشید
متخصصان همواره توصیه میکنند که به هنگام شیردهی تماس پوست به پوست با نوزاد شیرخواره خود داشته باشید، یعنی بالا تنه خود و کودکتان را برهنه نمایید و سپس شیردهی را آغاز کنید. این کار علاوه بر این که رابطه عاطفی بین مادر و کودک را قوی میکند، به تحریک هورمون شیرافزای بدن نیز منجر میشود.
8.از دادن شیشه شیر و پستانک خودداری کنید
مکیدن پستانک و سر شیشه شیر بسیار راحتتر از مکیدن نوک سینه مادر است. اگر نوزادتان به شیر خوردن از شیشه که عملی آسان است عادت کند دیگر توانایی مکیدن سینه شما را ندارد. هرقدر هم که نوزاد کمتر شیر بخورد، سینه هایتان شیر کمتری تولید میکند و این فرایند به کاهش شیر مادر منتهی خواهد شد.
9.رژیم غذایی خود را تغییر دهید
تغذیه درست و تغییر رژیم غذایی یکی از بهترین و مطمئنترین راهها برای افزایش شیر مادر است. تغذیه مناسب پس از زایمان علاوه بر این که به شیردهی کمک میکند، بدن مادر را پس از نه ماه حاملگی بازسازی میکند. مادر شیرده باید مقدار 300 تا 500 کالری بیشتر از دیگران مصرف کند. مصرف این مقدار کالری هم به تولید مناسب شیر کمک میکند هم اضافه وزن ناشی از زایمان را کاهش میدهد.
مواد غذایی که شیر مادر را افزایش میدهند
- جو
- رازیانه
- شنبلیله، برگ ریحان و شوید
- اسفناج و برگ چقندر
- سیر
- دارچین
- زیره
- دانه های خشخاش ( آرامبخش)
- زنجبیل
- سیاه دانه
- چای گل بابونه
- هویج و آب هویج
- کدو سبز
- بادام
- نخود و لوبیای پخته ای که نفخ آن گرفته شده باشد
- آب و آب میوه
- میوههایی مانند پرتقال، زردآلو و زغال اخته
- برنج قهوه ای
- ماهی آزاد، سالمون و قزل آلا
- روغن های طبیعی مانند روغن زیتون، روغن نارگیل و روغن سبوس برنج
- شیر گاو (اگر نوزاد شما به آن حساسیت نداشت)
- گوشت ماهی و مرغ و چهار پایان
- تخم مرغ
چگونه می توان فهمید شیر مادر برای نوزاد کافی است؟
برخی مادران به خاطر رقیق بودن شیر خودشان، دفعات زیاد شیر خوردن نوزاد و برخی عوامل دیگر فکر میکنند شیرشان کافی نیست. در اینجا برخی نشانهها را برای شما توضیح میدهیم که وجود آنها میتوانند به شما ثابت کند شیرتان سالم و کافی است.
- اگر نوزاد طبق نمودار سلامت وزنی، وزن میگیرد پس شیری که دریافت کرده کافی بود.
- اگر به هنگام شیردهی صدای بلعیدن کوچولویتان را میشنوید یعنی نوزاد به راحتی در حال شیر خوردن است
- اگر نوزادتان بین 8 تا 12 نوبت در روز شیر میخورد یعنی در سلامت قرار دارد و شیر شما کافی است
- به هنگام عوض کردن پوشک بچه نیز میتوانید سلامت گوارشی او را بررسی کنید. اگر فرزندتان به دفعات مناسب دفع مدفوع دارد یعنی غذای کافی خورده
- اگر قبل از شیر دهی احساس سنگینی و پر بودن سینههایتان را دارید و پس از شیر دهی احساس میکنید خالی شدید و سینههایتان سبک شده، پس حجم شیر درون سینهتان مناسب است.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
کدام مواد غذایی مانع از افزایش شیر مادر میشوند؟
سبزیجاتی مانند کلم، آویشن، جعفری و برگ نعناع تولید شیر مادر را کاهش می دهند. بهتر است مادران شیرده از مصرف الکل و نیکوتین (سیگار) نیز جلوگیری کنند چرا که این مواد شیر را کاهش داده و مواد سمی را وارد بدن نوزاد می کنند.
منبع : افزایش شیر مادر با سریع ترین روش
- ۰۰/۰۵/۱۴