اختلالات اضطرابی یکی از شایعترین اختلالات روانی است که بسیاری از افراد را درگیر کرده و به دلایل بسیار متعددی بروز پیدا میکند و شامل دو ویژگی ترس و اضطراب است. در واقع اضطراب پاسخ طبیعی بدن به شرایط استرس زا است که تمام افراد میزانی از آن را در زندگی تجربه میکنند. اختلالات اضطرابی با علائم روانشناختی و فیزیکی بروز میباید و علل آن ژنتیکی، محیطی و زیستی است و با روشهای شناختی-رفتاری و دارو درمانی قابل درمان است. افراد با آگاهی از نشانهها و دلایل ابتلا به اختلالات اضطرابی میتوانند آن را کنترل کرده و هرچه سریعتر به درمان اختلال بپردازند.
منبع : اختلالات اضطرابی
اختلال اضطرابی چیست و چه تفاوتی با اضطراب معمولی دارد؟
این که افراد از انجام کارهایی همچون رفتن به یک مکان جدید یا شروع کار احساس اضطراب کنند بسیار طبیعی است. این نوع اضطراب ناخوشایند است اما معمولا به افراد انگیزه میدهد که سختتر و بهتر کار کنند. اضطراب معمول، یک حس گذرا است که میرود و میآید اما در زندگی روزمره دخالتی نمیکند اما اختلال اضطراب یک نگرانی مداوم است که معمولا شدید بوده و گاه ناتوان کننده میشود و باعث میشود که فرد از انجام کارهای لذت بخش خود خودداری کند. مثلا ممکن است مانع از ورود به آسانسور، رد شدن از خیابان و حتی ترک خانه شود. در صورت عدم درمان اضطراب وخیمتر نیز خواهد شد.
بیشتر بخوانید : علائم اضطراب | نشانه های اضطراب شدید چیست؟
انواع اختلالات اضطرابی
اختلال وحشت زدگی
احساس ناگهانی ترس و وحشت شدید است که در چند دقیقه به اوج میرسد و به آن اختلال پانیک نیز گفته میشود. ممکن است فرد احساس تنگی نفس، تپش قلب، درد قفسه سینه و لرز داشته باشد. برخی مواقع این علائم به قدری شدید هستند که فرد فکر میکند در حال مردن است. این حمله هراس باعث نگرانی در مورد وقوع مجدد آن شده و در نتیجه فرد از مکانی که این اتفاق افتاده است خودداری میکند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه حملات پانیک کلیک کنید.
اختلال اضطراب فراگیر
این اختلال به معنی اضطراب مداوم و بیش از حد و نگرانی بی دلیل در مورد فعالیتهای عادی و معمولی است. حتی در بسیاری از مواقع فرد علت اضطراب خود را نیز به خوبی نمیداند. این نگرانی با شرایط واقعی متناسب نیست اما فرد نمیتواند آن را کنترل کند. اضطراب مداوم بر جسم فرد نیز تاثیر میگذارد و با علائمی همچون خستگی و عدم تمرکز همراه است.
اختلال اضطراب جدایی از انواع اختلالات اضطرابی
در این اختلال کودک از ترس جدایی والدین یا مراقبان دچار اضطراب شدید میشود به طوری که دچار کابوسهای شبانه شده و یا در صورت جدایی واکنش بسیار شدید نشان میدهد.
لالی انتخابی
در این اختلال کودک در یک موقعیت خاص مانند مدرسه توانایی صحبت کردن ندارد. معمولا کودک در شرایط دیگری مانند خانه و با اعضای خانواده به خوبی صحبت میکند اما این اضطراب بر عملکرد اجتماعی او تاثیر منفی میگذارد.
اختلال اضطراب اجتماعی از انواع اختلالات اضطرابی
در این اضطراب فرد با ترس و نگرانی زیاد از حضور در موقعیت های اجتماعی اجتناب میکند. این اضطراب ناشی از احساس خجالت و نگرانی در مورد قضاوت یا دید منفی دیگران است.
هراس خاص
فرد به دلیل ترس از یک موضوع خاص مانند ارتفاع یا حشرات از روبه رویی با آن موقعیت اجتناب میکند. فوبی در برخی افراد باعث حمله هراس میشود. برای مثال آگورافوبیا یا بازار هراسی در واقع ترس از تنها بودن در مکانهای عمومی و جاهایی است که در صورت حمله وحشت زدگی خروج سریع از آن جا دشوار است. این افراد از بودن در مکانهای بسته و باز میترسند و معمولا از خانه تنها بیرون نمیروند. برای تشخیص این اختلال علائم باید 6 ماه طول بکشد.
انواع وسواس
وسواس نیز در واقع ریشه در اضطراب و استرس دارد. بروز اضطراب در این افراد کمی متفاوت بوده و با افکار و اعمال مرتب با یک موضوع سعی در سرکوب اضطراب خود دارند. در موارد شدید تجویز دارو برای این افراد ضرورت دارد و حتما باید در جلسات روان درمانی قرار بگیرند تا بتوانند روند عادی زندگی خود را حفظ کنند. در صورت عدم درمان بیماری پیشروی کرده و بخش های دیگر رفتاری آنها را نیز در برخواهد گرفت. برای آشنایی بیشتر با بیماری وسواس فکری عملی کلیک کنید.
اختلالات اضطرابی | علائم اضطراب چیست؟
علائم اضطراب در هر فردی متفاوت است اما از عمده ترین علائم اضطراب میتوان به دو دسته زیر اشاره کرد.
علائم فیزیولوژیک
_ افزایش ضربان قلب
_ تنفس سریع و پی در پی
_ خستگی و درد بدن
_ تعریق و لرزش
_ اسهال و حالت تهوع
_ خشکی دهان و مشکل در غذا خوردن
_ تکرر ادرار
_ بی حسی یا سوزن سوزن شدن دستها
علائم روانشناختی
_ عدم تمرکز
_ بی قراری و تحریک پذیری
_ مشکلات خواب
_ مشکلات جنسی همچون بی میلی جنسی
دلایل اختلالات اضطرابی
عوامل زیستی
اختلالات اضطرابی ممکن است که در اثر غیرعادی بودن هورمونها و انتقال دهندههای عصبی بروز پیدا کند. مشکل در فعالیت برخی از قسمتهای مغز نیز در ابتلا به اختلال اضطرابی تاثیرگذار است. برخی بیماریها همچون دیابت، قند خون پایین، کم کاری و پرکاری تیروئید و بارداری نیز از دیگر عوامل زیستی اضطراب است.
عوامل ژنتیکی
تحقیقات نشان داده است که اضطراب زمینه ارثی و ژنتیکی دارد و از والدین به فرزندان منتقل میشود. البته این احتمال نیز وجود دارد که فرزندان در اثر مشاهده رفتار والدین و الگوپذیری از آنها، رفتارشان را تقلید کرده و به تدریج به اختلال اضطرابی مبتلا شوند.
عوامل محیطی
برخی از عوامل محیطی و اجتماعی در بروز اضطراب نقش دارند. مثلا فردی که شوکی همچون مرگ عزیزان، تصادف یا وقایع طبیعی را تجربه میکند دچار اضطراب میشود.
درمان اختلالات اضطرابی
برای درمان اضطراب روشهای درمانی متعددی وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار و انتخاب پزشک مورد استفاده قرار میگیرند. این روش ها شامل موارد زیر هستند.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
این درمان یک از انواع روان درمانی است که در درمان اضطراب بسیار کاربردی میباشد. در این روش نگرش فرد تغییر میکند و او یاد میگیرد که در برابر اشیا و موقعیتهای ایجاد کننده اضطراب به گونه متفاوتی برخورد کند. در این روش مهارتهای اجتماعی نیز آموزش داده میشود که در درمان اختلال اضطراب اجتماعی بسیار حیاتی است.
رفتاردرمانی اختلالات اضطرابی
در این روش درمانی تمرکز بر روی رفتارهای اشتباه و مضری است که در واکنش به اضطراب داده میشود. در رفتار درمانی هدف این است که رفتارهای اشتباه، اصلاح شوند.
دارودرمانی
در صورتی که علائم اضطراب بسیار شدید باشد، پزشک از دارو درمانی نیز در کنار روان درمانی استفاده میکند. دارو اضطراب را درمان نمیکند اما علائم آن را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد. رایج ترین داروهای مورد استفاده در درمان اضطراب داروهای زیر هستند.
_ داروهای ضد اضطراب مانند بنزودیازپینها و بوسپیرون
_ داروهای ضد افسردگی مانند SSRI، SNRI وMAOIs
برای اطلاعات بیشتر در زمینه درمان اضطراب کلیک کنید.
راهکارهای طبیعی برای کاهش اضطراب
تغییر سبک زندگی یک راهکار بسیار موثر در کاهش استرس و اضطراب است. برخی از این راهکارها شامل موارد زیر هستند.
_ خواب کافی
_ ورزش منظم و مدیتیشن
_ رژیم غذایی سالم
_ اجتناب از الکل، سیگار و کافئین
همچنین شما میتوانید با استفاده از کمک روانشناس میتوانید از ریشه مشکل خود آگاه شوید و با روشهای درمانی موثر، به درمان اختلال اضطراب بپردازید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اضطراب و افسردگی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 66419012-021
منبع : اختلالات اضطرابی
- ۰۰/۰۱/۳۱