طلاق و جدا شدن از همسر با واکنشهای متفاوتی برای زوجین همراه است. با این حال واکنش زنان بعد از جدایی معمولا شدیدتر از مردان بوده و با آسیبها و مشکلات بیشتری همراه است. در واقع زنان به دلیل مسائل اجتماعی، رویا بافی و وابستگی اقتصادی فشارهای بیشتری را تجربه میکنند و مستعد ابتلا به مشکلات روحی و روانی نیز هستند. با این حال دوران بعد از طلاق ثانیه به ثانیه با دغدغههای مختلفی همراه است و همواره ذهن خانمها را درگیر میکند. در این راستا توجه به یک سری از نکات که در ادامه ذکر میکنیم کمک خواهد کرد تا این دوران را با آرامش بیشتری سپری کنید و بتوانید تصمیمهای عقلانی و به دور از هیجانات بگیرید. همچنین اگر تصمیم بازگشت به زندگی دارید خواندن مقاله پشیمانی بعد از طلاق به شما کمک خواهد کرد.
منبع : واکنش زنان بعد از جدایی
واکنش های معمول زنان بعد از جدایی
تفاوتی نمیکند که شما خانم یا آقا باشید و یا رابطه شما بهصورت ازدواج یا یک رابطه غیررسمی بوده باشد. جدا شدن از فردی که به او علاقه داشته باشید، باعث میشود تا واکنشهای مشخصی در شما ایجاد شود. در نظر داشته باشید که به عقیده روانشناسان شما الزاماً، تمامی این مراحل را به ترتیب و پشت سر هم نمیگذرانید. ممکن است برخی از این مراحل با شدت بیشتر برای شما اتفاق بیفتد و یا برخی را تجربه نکنید.
برای شناخت بیشتر درزمینه آثار طلاق بر زنان کلیک کنید.
1. انکار از واکنش زنان بعد از جدایی
در این مرحله شما بهطورکلی منکر جدایی و از دست دادن فردی هستید که به او علاقه دارید. شدت اضطراب و ناراحتی حاصل از پایان این رابطه باعث میشود که فرد بهطورکلی جدایی را انکار کند. اعتقاد به این مطلب که صرفاً یک قهر و دلخوری ساده پیشآمده و جدایی در کار نیست. شوخی پنداشتن قطع رابطه، فراموش کردن اینکه شریک عاطفی شما دیگر نیست و فکر کردن به اینکه در دیدار بعدی چه بپوشید، چه حرفی بزنید یا مثلاً برنامهریزی برای جشن تولد طرف مقابل به این معناست که شما هنوز پایان رابطه را باور نکردهاید.
2. خشم
هنگامیکه از شوک خبر جدایی بیرون آمده و باور میکنید که شریک عاطفیتان شما را تنها گذاشته است، دچار خشم میشوید. احساس خشم و نفرت نسبت بهطرف مقابل، ایجاد دعوا و درگیری، به یادآوردن تمامی نقاط ضعف و اشتباهات فرد و بهویژه مقصر جلوه دادن او، ازجمله واکنشهایی هستند که به دلیل خشم انجام میدهید.
3. چانه زنی از واکنش زنان بعد از جدایی
مرور زمان شما را وارد مرحله چانهزنی خواهد کرد. در این مرحله شما بهجای واکنشهای نامناسبی مانند انکار یا خشم، تلاش خواهید کرد تا طرف مقابل را به رابطه برگردانید. فرستادن واسطه، اعلام تمایل به صحبت کردن، تلاش برای تغییر اخلاقهایی که طرف مقابل دوستشان ندارد و هرگونه رفتار دیگری برای تغییر دادن شرایط موجود، در این گروه قرار میگیرند.
4. افسردگی
هنگامیکه تلاشهایتان برای بازگرداندن طرف مقابل نتیجهای نداشته باشد شما دچار فاز افسردگی خواهید شد. در این مرحله، خلقتان بهشدت پایین آمده، انرژی لازم برای انجام بسیاری از کارها را ندارید و حتی ممکن است برخی اوقات گریه کنید.
برای اطلاع بیشتر مقاله افسردگی بعد از طلاق را مطالعه نمایید.
5. پذیرش از واکنش زنان بعد از جدایی
با پایان یافتن دوران افسردگی و بهعنوان آخرین مرحله در واکنش به این جدایی، شما به قبول اتفاق افتاده خواهید رسید. در این شرایط میپذیرید که طرف مقابل هرگز بازنمیگردد و میبایست در زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید که متناسب با شرایط جدید زندگی شما هستند.
با ایجاد پذیرش، شرایط غم و احساسات منفی ناشی از جدایی پایان پیدا میکنند. به همین خاطر، برخی روانشناسان توصیه میکنند که برای کاهش فشار روحی ناشی از سوگ، بهتر است هرچه سریعتر بپذیرید که رابطه به پایان خودش رسیده است.
معمولاً با رسیدن فرد به مرحله پذیرش، وی زندگی خود را بر طبق روال اصلی و معمول پیش میگیرد. اگر با افرادی مواجه هستید که علیرغم گذر زمان، همچنان نتوانستهاند با واقعیت کنار بیایند و احساس غم میکنند یا انتظار به بازگشت طرف مقابل دارند، در نظر داشته باشید که این افراد در مراحل قبلی واکنش به جدایی جاماندهاند. چنانچه این شرایط بیشتر از یک سال طول بکشد، غیرطبیعی بوده و احتیاج به مداخله درمانی دارد.
واکنش های خاص زنان بعد از جدایی
با توجه به دلایلی که برای آسیبپذیری بیشتر زنان عنوان شد، زنها فشار روحی بیشتری را تجربه کرده و احتمالاً واکنشهای شدیدتری را نشان خواهند داد. این واکنشها میتواند شامل موارد زیر باشد.
- احتمال بروز بیماریهای روحی مانند اضطراب و افسردگی بالا میرود
- بروز مشکلات خواب
- روی آوردن به مصرف داروهای آرامبخش و یا مصرف مواد مخدر یا الکل
- بدرفتاری با فرزندان یا اطرافیان و مقصر دانستن دیگران
- انزوا و گوشهگیری و عدم تمایل به شرکت در جمعهای دوستانه
- زودرنجی و حساسیت ازجمله واکنش های زنان بعد از جدایی
- بیاعتمادی و مشکل در شروع روابط جدید
- یادآوری مکرر خاطرات تلخ زندگی مشترک
- از دست دادن عزتنفس و احساس بیارزشی
بیشتر بخوانید : زندگی بعد از طلاق | مدیریت زندگی بعد طلاق برای مرد و زن
دلایل آسیبپذیری بیشتر زنان
واکنشهای جدایی که در بالا ذکر شد در زنان و مردان و در هر گروه سنی اتفاق میافتد و نمیتوان گفت که مردان این شرایط را تجربه نمیکنند. بااینحال در باور عموم جدایی برای زنان آسیبهای بیشتری به همراه دارد. این مسئله به خاطر احساسیتر بودن زنان یا بیاهمیت بودن مردان در زمینه مسائل عاطفی نیست بلکه دلایل دیگری برای آن وجود دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
1. رویا بافی
در یک رابطه غیررسمی، زنان معمولا در ذهنشان آینده شیرینی را برای این رابطه در نظر میگیرند. واقعبین نبودن نسبت به شرایط رابطه و رؤیابافی باعث میشود تا در صورت پایان یافتن رابطه، زنان آسیب بیشتری ببینند. چراکه آنها تمامی انتظارات و رؤیاهایشان را ویرانشده مییابند.
2. وابستگی اقتصادی
بسیاری از زنان معمولاً به لحاظ اقتصادی به همسر خود وابسته هستند. این مسئله باعث میشود که آنها در هنگام جدایی به لحاظ مالی دچار مشکلاتی شده و از این نظر فشار بیشتری را تحمل کنند.
3. باورهای اشتباه
باورهای اشتباه جامعه که به زنان پس از جدایی نگاه مناسبی نداشته و یا مزاحمتها و مشکلاتی که در راه ازدواج مجدد برای آنها ایجاد میشود، همگی باعث شده که زنان در صورت جدایی، فشار روحی بیشتری را تحمل کنند و افسردگی یکی از اصلیترین واکنش زنان بعد از جدایی به حساب بیاید.
4. از دست دادن استقلال
جدایی برای خانمها بهمنزله حضور مجدد در خانه والدین و از دست دادن استقلال خود هست. این شرایط در حالی پیش میآید که فرد برای چند سال از زندگی در خانه والدین دور بوده و به استقلال خودش عادت کرده است. این وضعیت میتواند موجب پیش آمدن درگیریهایی بین فرد و خانواده باشد.
چگونه با موفقیت از شرایط پیش آمده عبور کنیم
1. پذیرش
همانطور که در ابتدای بحث مطرح شد، شرط اصلی کنار آمدن با شرایط موجود این است که بپذیرید این اتفاق پیشآمده است. تلاش برای پیدا کردن مقصر یا انتظار برای بازگشت طرف مقابل را کنار بگذارید. سعی کنید زندگی خود را در شرایط جدید پذیرفته و به آن سروسامان دهید.
2. کسب درآمد
یکی از مهمترین نکات در این مرحله این است که به دنبال پیدا کردن کار و کسب درآمد باشید تا بتوانید استقلال خود را حفظ کرده و از بروز مشکلات مالی بیشتر جلوگیری کنید. کار کردن علاوه بر اینکه تأمین منابع مالی شما را تضمین میکند باعث میشود که فکرتان کمتر درگیر مسائل ناراحتکننده باشد.
3. ایجاد جمعهای دوستانه
معاشرت و برقراری پیوندهای عاطفی به شما کمک میکند تا از سختیها عبور کنید چراکه یکی از واکنش های زنان بعد از جدایی گوشه گیری و منزوی بودن است. پس سعی کنید برای خودتان ارتباطات دوستی و فرصتهای تفریحی ایجاد کنید.
4. وارد رابطه نشوید
بسیاری از خانمها برای فرار از مشکلات، ترس از تنهایی و یا برانگیختن حسادت طرف مقابل وارد رابطه جدیدی میشوند. معمولاً توصیه میشود که تا مدتی بعد از جدایی، وارد رابطه دیگری نشوید. این روابط معمولاً نه به خاطر احساس علاقه بلکه به دلیل فرار از وضع موجود ایجاد شده و در آینده دردسرهایی را برایتان ایجاد خواهد کرد.
5. ارزشهای خود را فراموش نکنید
وجود یک تجربه تلخ در زندگی شما به این معنا نیست که شما فرد بیارزش یا نخواستنی هستید. سعی کنید اعتمادبهنفس ازدسترفته را مجدداً تجدید کرده و برای خود بهعنوان فردی مستقل ارزش قائل باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه طلاق می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.
سؤالات متداول درباره واکنش زنان بعد از جدایی
چرا سازگاری با جدایی برای خانمها سختتر از آقایان است؟
بهطورکلی، از دست دادن فردی که به او علاقه دارید، مسئله ناراحتکنندهای است و این مسئله در مردان نیز آسیبهایی را ایجاد میکند. بااینحال دلایلی نظیر نگاه منفی جامعه، وابستگی مالی، از دست دادن عزتنفس و سایر نکات منفی که برای خانمها ایجاد میشود باعث شده تا آنها شرایط سختتری را تجربه کنند.
چه زمانی پس از جدایی فرد به شرایط عادی زندگی بازمیگردد؟
برای این مسئله زمان دقیقی مشخص نشده است. هرچقدر سریعتر وجود شرایط جدید در زندگی را بپذیرید و با آن سازگار شوید، زودتر از بحران بیرون خواهید آمد. همچنین شما میتوانید با دریافت مشاوره از مرکز مشاوره روانشناسی با یادگیری راهها و روشهای مورد بحث، با وضعیت موجود خود بهتر کنار بیایید.
منبع : واکنش زنان بعد از جدایی
- ۰۰/۰۱/۰۶